Momentul ideal pentru a face sport

 Fie ca ai sau nu ca scop slabirea,  pe langa o alimentatie echilibrata ai nevoie si de o activitae fizica regulata pentru mentinerea sanatatii .

Un program de slabire sau un program de mentinere a greutatii trebuie sa mearga in tandem cu modificari importante in alimentatie, altfel nu functioneaza.

Prin urmare , orice moment pentru a face sport este benefic pentru sanatate si starea de bine care o ai dupa o sesiune de antrenament , insa cel mai propice moment pentru a face sport ar fi dimineata , deoarece te trezesti cu o rezerva de glicogen scazuta, glicogenul fiind sursa preferata a organismului care furnizeaza energie .

De ce este scazuta? Daca ultima masa a fost chiar si la 20 – 21 iar ora de trezire este la 08 , ai aproximativ 11 ore fara hrana, timp in care glicogenul scade pentru a furniza glucoza necesara pentru desfasurarea in conditii optime a organismului chiar si in repaus.

Asadar , avand glicogen scazut , este un moment ideal pentru a face sport , deoarece neavand ca sursa de energie glucoza , organismul este fortat sa apeleze la alta sursa , aceea fiind grasimea din organism.

In functie de scopul avut ,  fie cel de slabire , fie cel de tonifiere sau mentinere a greutatii, trebuie aleasa si alimentatia adecvata dinaintea antrenamentului.

O gustare inainte de antrenament este ideala pentru persoanele care doresc sa atinga un maxim de efort la o intensitate ridicata si aici vorbim despre persoanele antrenate , precum sportivii sau cei care nu au ca scop slabirea. Un carbohidrat alaturi de o proteina este ideal in astfel de conditii.

Exemple:

Lapte cu fulgi de ovaz si miez de nuca / iaurt cu caspuni, zmeura / un ou fiert cu o felie de paine integrala / 1 banana / un shake dintr-un avocado cu caspuni / 1 baton proteic pre workout etc.

Cand ai ca scop slabirea, este ideal sa faci sport pe stomacul gol . Astfel oragnismul este de doua ori fortat sa apeleze la grasime ca sursa de energie , in lipsa hranei.

Dupa antrenament organismul va continua sa arda grasimi mai mult in conditiile unui antrenament dimineata decat in a doua parte a zilei.

Daca programul de la serviciu nu-ti permite sa faci antrenament dimineata, nu rata a doua parte a zilei.

Beneficile continua chiar si atunci pentru arderea grasimilor, conditia este ca organismul sa primeasca pana sa faca sport, o hrana adecvata, incat sa nu-i incetineasca metabolismul, ci dimpotriva sa – l accelereze.

Aici vorbim despre carbohidratii simpli fara valoare nutritiva , precum fainoasele, produsele de patiserie , cam tot e ce e de culoare alba ( orez, zahar, paste, faina etc) care nu fac decat sa-ti dea o energie de scurta durata , fara alte beneficii pentru organism.

Pune accent pe alimente bogate nutritiv precum carbohidratii cu perioada lunga de absorbtie si care ofera satietate pe termen lung , cum ar fi cerealele si produsele integrale, bogate in fibre, dar si proteinele de origine animala.

Rezista tentatiilor si ramai cumpatat.

Pretuieste sanatatea si fii sursa ta de motivatie .

Antrenamentul si alimentatia sanatoasa regulata  = stil de viata sanatos ”

5,561 Views0
Cu sau fara dieta ?

Dieta cea mai buna este cea pe care o tii toata viata.

 

Aud tot mai des in randul femeilor cuvantul „ dieta „ mai ales acum cand vara e in floare.

De ce nu sunt bune dietele ?

O dieta , cu cat este mai restrictiva cu atat va fi mai imposibila de tinut.

Persoana in cauza nu se va alege decat cu un continut mai scazut de masa musculara , ba mai mult, in momentul cand va reveni la obiceiurile vechi se va alege si cu un surplus de grasime.

Un regim echilibrat bazat pe o alimentatie variata iti va aduce un minus de kilograme pe termen lung fara a-ti pune in pericol sanatatea.

Un semn de intrebare cand o dieta nu este realista ci doar tentanta iti da atunci cand prezinta un anumit numar de kilograme pe care il dai intr-o perioada scurta de timp fara insa, prea multe eforturi, ba mai mul fara a pune la socoteala ca fiecare organism este diferit ca functionalitate.

Cu cat torturezi organismul cu diete cu atat va fi mai restrictiv in pierderea din greutate. Nici o dieta care nu este insotita de sport nu poate fi adevarata.

 

Alimentatia trebuie sa mearga mana in mana cu sportul , altfel rezultatele vor ezita sa apara.

Infometarea nu este o onditie pentru slabit.

Fii realista si stabileste-ti sa ai trei mese fixe si una-doua gustari intre ele, care sa-ti asigure nutrientii necesari pentru buna functionare a organismului.

Ramai perseverent si nu te astepta la rezultate pe termen scurt.

Fa-ti un program pe care sa-l poti tine incat sa ai grija si de tine.

 

Tu poti !

Esti singura persoana care stie cu adevarat cat este de puternica , tu esti sursa proprie de motivatie.

Daca iti doresti cu adevarat o schimbare pe termen lung vei reusi sa duci pana la capat planul slabirii.

Nu te lasa prada dietelor pe termen scurt , ramai perseverent si lucreaza cu mintea ta .

Ramai realist si echilibrat cu toate.

Exceptiile pentu acele momente cu feluri mai mult sau mai putin sanatoase sa ramana doar in randul exceptiilor si sa nu se transforme in obiceiuri . Alege-ti o zi in care sa ai voie sa-ti faci pofta pentru acel ceva mult dorit , doar cu conditia in care pana atunci ai respectat regulile stabilite dinainte.

 Nu uita sa ramai cumpatat .

Foloseste-te de bogatia alimentelor pe care ti-o pune la dispozitie natura, pune accent pe cat mai multe legume si fructe, iar pentru sezonul rece pune accentul pe legumele radacinoase si fructele specifice sezonului rece.

Ca si recomandare eu obisnuiesc sa imi pun la congelat fructe , precum cele de padure, pe care le consum iarna, incat ma pot bucura de proprietatile lor chiar si in perioada rece. Apeleaza la gradina si beciul bunicilor si bucura-te de mancarea bio care ti-o pun la dispozitie.  

Foloseste-te cat mai mult de ceea ce-ti ofera piata si fugi cat mai mult de marketuri.

Constientizeaza ca doar tu detii cea mai mare putere asupra ta si asupra dorintelor tale si doar tu poti sa schimbi si sa mentii un regim de viata sanatos. ”

 

O alimentatie echilibrata nutritiv alaturi de sport regulat sunt cheia spre o viata longeviva si sanatoasa!

5,409 Views0