5,005 Views0

Mitul acela, ca de sarbatori cantaresti mai mult, nu exista.

Sarbatorile sunt menite sa reuneasca familia , rudele, prietenii, mai mult timp pentru relaxare mentala, pentru reflectarea tuturor evenimentelor si realizarilor care au avut loc in tot acest an, de stat la povestit ore intregi cu cei dragi si nicidecum de mancat ore in sir, mai mult decat suntem obisnuiti.

E clar ca, regimul suna altfel deca cel obisnuit in tot restul anului, insa, nu e o regula sa te ingrasi de sarbatori, cum nu e o regula sa te ingrasi dupa ce te mariti, sau dupa ce dai nastere unui copil sau, dupa ce te intorci dintr-un concediu.

Moderatia este cheia succesului pentru a sta cat mai departe de un plus de kilograme.

Orice fel de mancare porneste de la un aliment sanatos, insacombinatia si modalitatea de preparare, il face sa devina dificil de digerat si caloric ridicat.

Sa le luam pe rand :

Traditia sarbatorilor inseamna : salata boeuf, sarmale, rulade, carnati sau alte preparate traditionale din carne, cozonac, prajituri etc.

Salata beouf sau alte tipuri de salata, nu ar fi atat de calorice, daca nu s-ar insista pe maioneza sau cartofi in exces. Puteti adauga mai mult morcov decat cartof, iar ca maioneza, o varianta cat mai usoara sau chiar fara, adaugandu-se un dressing din suc de lamaie, putin ulei de masline, otet balsamic si putin mustar. O alta varianta de maioneza pentru diferitele salate poate fi gustoasa si sanatoasa din pasta de avocado, suc de lamaie, putin mustar si ulei de masline.

Aperitivele , pe langa piftelute, preparate traditionale, branzeturi nefermentate, cat mai de la tara, cum le zic eu, si ma refer la cas, sau chiar cascaval de casa, ar fi mult mai tentante, daca ar fi insotite de legume proaspete.

Chiar daca la prima vedere combinatia de orez cu carne este corecta, sarmalele devin foarte grase in momentul in care bucatareasa alege sa adauge in compozitie, slanina, legume trase in ulei, iar ca rezultatul sa fie mai gustos pentru papilele gustative , se adauga si smantana peste ele.

Si totusi, care ar fi modalitatea corecta de preparare a acestor sarmalute?

In loc de legume, orez, carne trase in ulei, vom alege varianta fierberii. In loc de carne de porc vom folosi carne de vita. In loc de orez alb vom folosi orez salbatic / basmati. In loc de smantana, vom folosi iaurt grecesc, si uite asa, mancam o sarmala mai usoara de digerat.

Friptura, care e una dintre cele mai echilibrate din punct de vedere a caloriilor , va fi digerata mai usor, daca este insotita de o salata bogata in verdeturi , sau in lipsa ei , de o salata cu sfecla si hrean , fara alte garnituri sau muraturi .

Ajungem la preparatul cel mai adorat de mine, la care nu-i pot rezista, ca si voi de altfel, si anume, cozonacul.

Ce putem face decat sa-l mancam, insa, in cantitate moderata, bineinteles, de preferat in prima parte a zilei, iar, daca ne-am rezuma doar la el si am elimina restul prajiturilor cu crema, ar fi ideal.

Pentru a fi cat mai light, bine ar fi sa-l preparati cu faina integrala, zahar de stevie si nu zahar alb, iar in loc de rahat, puneti mai multa nuca .

Farfuria cu prajituri pentru a fi mai apropiata de ceea ce este slab caloric, bine ar fi sa fie compusa din cat mai putine variante cu crema, sau ciocolata.

Totusi, daca vrei sa ai un platou bogat cu prajituri, alege varianta gatita de tine si nu cumparate direct din magazin sau cofetarie .

Tu poti controla cantitatea de zahar, iar ca alegere a ingredientelor , te poti rezuma la cele cat mai light , din punct de verdere al tipului de faina, unt, zahar,  etc.

Alegeti dulcele in prima parte a zilei in cantitati moderate . Recomand sa nu fie la acelasi interval cu masa principala , sa existe o distanta de 2-3 ore intre ele, sau desi pare ciudat , consumati acel dulce ca prim fel de mancare.

 CUM SA FACI FATA SARBATORILOR IN ALTE CASE :

Daca meniul tau de acasa il poti controla , ca musafir, in alte case este mai greu, cheia este sa gandesti SMART si sa stii sa alegi ce e mai echilibrat caloric din cele puse in fata.

 

1. Alegeti feluri de mancare cat mai putin amestecate (salata boeuf, sarmale, salate cu maioneza, prajeli, dulciuri) in care sunt puse multe ingrediente si ingreuneaza digestia. Daca alegeti astfel de mancaruri , incercati sa le consumati in prima parte a zilei fara a mai adauga si paine.
2. Consumati lichide cat mai multe in aceste zile, pentru a grabi eliminarea toxinelor , indiferent daca e in timp , inainte, sau dupa masa.
3. Evitati consumul bauturilor alcoolice in timpul mesei sau dupa masa si optati pentru o cantitate mai limitata inainte de masa.
4. Cautati din ce vi se pune in fata, cat mai multe proteine slabe asezonate cu legume proaspete.
5. In cazul cel mai sigur in care va rasfatati cu dulciuri inaceste zile frumoase de sarbatoare , nu mai mancati si fructe.

 

Retineti, aceasta sarbatoare este menita pentru a ne aduce pe toti mai aproape unul de celalalt, pentru reflectarea tuturor actiunilor care le-am facut in tot acest an, pentru relaxare, veselie, iertare , bunatate si planificare de proiecte pentru noul an.