Momentul ideal pentru a face sport

 Fie ca ai sau nu ca scop slabirea,  pe langa o alimentatie echilibrata ai nevoie si de o activitae fizica regulata pentru mentinerea sanatatii .

Un program de slabire sau un program de mentinere a greutatii trebuie sa mearga in tandem cu modificari importante in alimentatie, altfel nu functioneaza.

Prin urmare , orice moment pentru a face sport este benefic pentru sanatate si starea de bine care o ai dupa o sesiune de antrenament , insa cel mai propice moment pentru a face sport ar fi dimineata , deoarece te trezesti cu o rezerva de glicogen scazuta, glicogenul fiind sursa preferata a organismului care furnizeaza energie .

De ce este scazuta? Daca ultima masa a fost chiar si la 20 – 21 iar ora de trezire este la 08 , ai aproximativ 11 ore fara hrana, timp in care glicogenul scade pentru a furniza glucoza necesara pentru desfasurarea in conditii optime a organismului chiar si in repaus.

Asadar , avand glicogen scazut , este un moment ideal pentru a face sport , deoarece neavand ca sursa de energie glucoza , organismul este fortat sa apeleze la alta sursa , aceea fiind grasimea din organism.

In functie de scopul avut ,  fie cel de slabire , fie cel de tonifiere sau mentinere a greutatii, trebuie aleasa si alimentatia adecvata dinaintea antrenamentului.

O gustare inainte de antrenament este ideala pentru persoanele care doresc sa atinga un maxim de efort la o intensitate ridicata si aici vorbim despre persoanele antrenate , precum sportivii sau cei care nu au ca scop slabirea. Un carbohidrat alaturi de o proteina este ideal in astfel de conditii.

Exemple:

Lapte cu fulgi de ovaz si miez de nuca / iaurt cu caspuni, zmeura / un ou fiert cu o felie de paine integrala / 1 banana / un shake dintr-un avocado cu caspuni / 1 baton proteic pre workout etc.

Cand ai ca scop slabirea, este ideal sa faci sport pe stomacul gol . Astfel oragnismul este de doua ori fortat sa apeleze la grasime ca sursa de energie , in lipsa hranei.

Dupa antrenament organismul va continua sa arda grasimi mai mult in conditiile unui antrenament dimineata decat in a doua parte a zilei.

Daca programul de la serviciu nu-ti permite sa faci antrenament dimineata, nu rata a doua parte a zilei.

Beneficile continua chiar si atunci pentru arderea grasimilor, conditia este ca organismul sa primeasca pana sa faca sport, o hrana adecvata, incat sa nu-i incetineasca metabolismul, ci dimpotriva sa – l accelereze.

Aici vorbim despre carbohidratii simpli fara valoare nutritiva , precum fainoasele, produsele de patiserie , cam tot e ce e de culoare alba ( orez, zahar, paste, faina etc) care nu fac decat sa-ti dea o energie de scurta durata , fara alte beneficii pentru organism.

Pune accent pe alimente bogate nutritiv precum carbohidratii cu perioada lunga de absorbtie si care ofera satietate pe termen lung , cum ar fi cerealele si produsele integrale, bogate in fibre, dar si proteinele de origine animala.

Rezista tentatiilor si ramai cumpatat.

Pretuieste sanatatea si fii sursa ta de motivatie .

Antrenamentul si alimentatia sanatoasa regulata  = stil de viata sanatos ”

5,843 Views0
Cu sau fara dieta ?

Dieta cea mai buna este cea pe care o tii toata viata.

 

Aud tot mai des in randul femeilor cuvantul „ dieta „ mai ales acum cand vara e in floare.

De ce nu sunt bune dietele ?

O dieta , cu cat este mai restrictiva cu atat va fi mai imposibila de tinut.

Persoana in cauza nu se va alege decat cu un continut mai scazut de masa musculara , ba mai mult, in momentul cand va reveni la obiceiurile vechi se va alege si cu un surplus de grasime.

Un regim echilibrat bazat pe o alimentatie variata iti va aduce un minus de kilograme pe termen lung fara a-ti pune in pericol sanatatea.

Un semn de intrebare cand o dieta nu este realista ci doar tentanta iti da atunci cand prezinta un anumit numar de kilograme pe care il dai intr-o perioada scurta de timp fara insa, prea multe eforturi, ba mai mul fara a pune la socoteala ca fiecare organism este diferit ca functionalitate.

Cu cat torturezi organismul cu diete cu atat va fi mai restrictiv in pierderea din greutate. Nici o dieta care nu este insotita de sport nu poate fi adevarata.

 

Alimentatia trebuie sa mearga mana in mana cu sportul , altfel rezultatele vor ezita sa apara.

Infometarea nu este o onditie pentru slabit.

Fii realista si stabileste-ti sa ai trei mese fixe si una-doua gustari intre ele, care sa-ti asigure nutrientii necesari pentru buna functionare a organismului.

Ramai perseverent si nu te astepta la rezultate pe termen scurt.

Fa-ti un program pe care sa-l poti tine incat sa ai grija si de tine.

 

Tu poti !

Esti singura persoana care stie cu adevarat cat este de puternica , tu esti sursa proprie de motivatie.

Daca iti doresti cu adevarat o schimbare pe termen lung vei reusi sa duci pana la capat planul slabirii.

Nu te lasa prada dietelor pe termen scurt , ramai perseverent si lucreaza cu mintea ta .

Ramai realist si echilibrat cu toate.

Exceptiile pentu acele momente cu feluri mai mult sau mai putin sanatoase sa ramana doar in randul exceptiilor si sa nu se transforme in obiceiuri . Alege-ti o zi in care sa ai voie sa-ti faci pofta pentru acel ceva mult dorit , doar cu conditia in care pana atunci ai respectat regulile stabilite dinainte.

 Nu uita sa ramai cumpatat .

Foloseste-te de bogatia alimentelor pe care ti-o pune la dispozitie natura, pune accent pe cat mai multe legume si fructe, iar pentru sezonul rece pune accentul pe legumele radacinoase si fructele specifice sezonului rece.

Ca si recomandare eu obisnuiesc sa imi pun la congelat fructe , precum cele de padure, pe care le consum iarna, incat ma pot bucura de proprietatile lor chiar si in perioada rece. Apeleaza la gradina si beciul bunicilor si bucura-te de mancarea bio care ti-o pun la dispozitie.  

Foloseste-te cat mai mult de ceea ce-ti ofera piata si fugi cat mai mult de marketuri.

Constientizeaza ca doar tu detii cea mai mare putere asupra ta si asupra dorintelor tale si doar tu poti sa schimbi si sa mentii un regim de viata sanatos. ”

 

O alimentatie echilibrata nutritiv alaturi de sport regulat sunt cheia spre o viata longeviva si sanatoasa!

5,676 Views0
Condimentele si mirodeniile

Condimentele si mirodeniile aduc o aroma si o savoare aparte mancarurilor

Mirodeniile si condimentele sunt o modalitate excelenta de a face mai interesant chiar si cel mai simplu fel de mancare , cum ar fi cartofii cu rozmarin in loc de cartofi simpli, sau diverse .

Orice mirodenii adaugate in supe sau salate ,dau o savoare aparte mancarii , dar nu aroma este atat de importanta cat continutul lor ridicat de antioxidanti, o modalitate foarte buna de stimulare a sistemului imunitar.

 

Cuisoarele au cel mai ridicat indice antioxidativ dintre toate mirodeniile , urmat de scortisoara , turmeric, nucsoara si chimen.

Ardeiul iute contine capsaicina , responsabila pentru reducerea tensiunii arteriale, sau pentru diminuarea colesterolului LDL si trigliceridelor, adaugati in mancare scortisoara, schinduf sau ghimbir.

Scortisoara stimuleaza secretia de insulina imbunatatind nivelul glicemiei cu 20% la persoanele cu diabet de tip II.

 

Cea mai mare provocare consta in a va ridica de la masa inainte de a va simti plin.

Acest lucru pare de necrezut, dar poate sa va scape de problemele digestive.

Condimente ca piperul de cayenne adaugat in mancare este benefic pentru mentinerea unei temeperaturi optime si o buna circulatie a sangelui.

Ghimbirul sub forma de ceai reduce gazele si fermentatia, fiind eficient chiar si impotriva greturilor si varsaturilor post-operatorii sau din timpul sarcinii.

Cardamonul, feniculul , telina, chimenul sau anasonul, sau cuisoarele, sub forma de seminte , amestecate , dupa masa sunt benefice pentru stimularea fluxului sucurilor gastrice , prevenind fermentatia si gazele. De asemenea au proprietati analgezice, inlaturand durerea.

Turmericul poate reduce pana la jumatate simptomele colonului iritabil, fiind un puternic antiinflamator, la fel ca si ghimbirul . Consumati-l in supe, salate , garnituri sau chiar diverse deserturi.

Carbunele este considerat absorbantul natural al gazelor.   

Lemnul dulce are un efect calmant , cicatrizant si poate vindeca chiar si ulcerul.

Planta de aloe vera este recomandata pentru afectiunile stomacului , in special pentru sindromul intestinului iritabil.

Musetelul este recunoscut pentru efectele benefice, in special pentru calmarea durerilor de stomac.

Combinarea de papadie si radacina de gentiana sunt utilizatea pentru stimularea apetitului , daca se consuma inainte de masa , sau pentru calmarea indigestiei, consumate dupa masa.


Cateva exemple de sucuri sau ceaiuri benefice pentru calmarea stomacului:

 

Ceai pentru incalzirea stomacului:

Amestecul din 10 frunze de menta strivite si 6 cm radacina de ghimbir razuita fac minuni pentru stomac, fiind mult mai puternice ca efect decat plicurile de ceai.

 

Ceai pentru calmarea tractului digestiv:

Amestecul de spanac, telina, varza, castraveti, ardei verde baut pe stomacul gol este calmant pentru stomac.

 

Suc pentru curatarea colonului:

O cana de apa, 2 linguri seminte de in macinate, jum de mar , 2 linguri pulbere iarba de grau si o lingura pudra de acidophilus .

Acest suc are rol de reglare a tractului intestinal. Cosumat pe stomaul gol face minuni pentru colon. Este necesar sa se consume apa dupa acest suc baut tocmai pentru a pastra masa fluida.

 

Sucurile din legume, precum iarba de grau, orz, chlorella, spanac sau patrunjel scad pofta de mancare.

 

Apa amestecata cu diverse seminte precum cele de in, chia sau pshyllium dau satietate si sunt minunate pentru curatarea colonului.

 

 

Se spune ca starea pe care o ai in timpul mesei influenteaza chiar si procesul digestiei.

O persoana vesela digera mai repede mancarea decat o persoana deprimata.

Corpul exprima gandurile mintii chiar daca pare de necrezut.

Daca ai o gandire pozitiva , vei avea o minte senina, iar aceasta fericire se va reflecta chiar si pe corpul tau.

 

Concluzia ? Fii pozitiv in orice moment !

5,701 Views0
Iaurtul

Alimentul campion – Iaurtul

Sunt o mare fana a iaurtului grecesc, iar dimineata imi place sa o incep cu un iaurt alaturi de capsuni sau alte fructe de padure, cereale si alte fructe oleaginoase precum miezul de nuca, caju sau migdale, iar ca varianta prefer cel grecesc, datorita continutului mai ridicat de proteina, fata de cel obisnuit . Iaurtul de multe ori poate fi consumat chiar si dupa un antrenament in faza de refacere musculara, combinat in diverse feluri , fie ca smoothie-uri, fie cu diverse cereale, acesta face sa fie o varianta foarte delicioasa si satioasa in celasi timp.

 

Cu proprietati probiotice si antiinflamatore, face sa fie una dintre cele mai bune alegeri in privinta digestiei si stimularea imunitatii.

5,079 Views0
Laptele

Alimentul campion de astazi – Laptele

Laptele ramane una dintre cele mai rapide si ideale alegeri pentru refacerea dupa un antrenament, mai ales atunci cand depozitele de glicogen sunt aproape epuizate datorita intensitatii mari din timpul antrenamentului .

In plus , laptele este si o sursa buna de minerale si electroliti , care sunt importanti pentru rehidratarea de dupa antrenament.

CATEVA VARIANTE DE RETETE RAPIDE CU LAPTE:

 

Smoothie cu fructe de padure:

Un smoothie potrivit inainte de antrenament : zmeura, capsuni, coacaze 125 gr , 100gr iaurt grecesc degresat, o mana de gheata, 100 ml lapte degresat.

 

Smoothie de banana cu migdale:

Smoothie potrivit pentru refacerea dupa antrenament : o banana, 250 ml lapte, 12 migdale

Combinatia de ingrediente imbunatateste resinteza de glicogen si reface musculatura.

 

Shake pentru micul dejun:

– 125 gr iaurt, 6 capsuni, 200 ml lapte, 30gr fulgi de ovaz, 1 lgt miere

 

Porridge cu nuci:

– 60gr fulgi de ovaz fierti in 200 ml lapte , 25gr ciocolata amaruie rupta in bucati, 30gr miez de nuca

 

Terci de ovaz cu mar si scortisoara :

Ideal pentru micul dejun : 1 mar curatat si taiat cubulete, 60gr fulgi de ovaz, 200ml lapte, 30gr stafide

Marul cu scortisoara se dau in clocot iar separat se fierb fulgii cu stafidele in lapte, dupa care se amestec toate si se consuma imediat.

 

Terci de ovaz cu seminte:

Varianta potrivita atat inainte cat si dupa un antrenament: 2 lgt seminte floarea soarelui, 50 gr fulgi de ovaz, 200 ml lapte, 1 lgt seminte de chia, 6-7 migdale

Se adauga toate in lapte si se lasa pana a doua zi la frigider sau se dau in clocot si se consuma cald.

5,017 Views0
Ouale

Alimentul campion de astazi – Oul

Sunt ele mici, dar ouale sunt chiar foarte nutritive, doua oua medii iti ofera in jur de 15 gr de proteine, 100% din necesarul zilnic de vitamina B12 (esentiala pentru formarea de hematii ) si seleniu, acest puternic antioxidant. Multa lume se fereste sa consume oua din cauza colesterolului , insa un ou contine practic 4,6 gr grasimi din care numai 1,3 gr sunt grasimi saturate.

Studiile au demonstrat ca indivizii care consuma doua oua la micul dejun consuma mai putine calorii pe timpul zilei, fiind o varianta potrivita pentru a-ti incepe ziua sau chiar in faza de refacere dupa un antrenament .

 

CATEVA VARIANTE DE RETETE RAPIDE CU OUA ( pentru o portie) :

Omleta cu lipie integrala:

Se bate spuma cu doua oua, 2 linguri lapte si se toarna intr-o tigaie cu putin ulei de masline . Se pune pe lipia unsa cu o lingura iaurt si se consuma dupa preferinta fie rece , fie calda.

 

2 Oua fierte alaturi de o salata cu legume colorate de sezon.

 

Clatite umplute cu branza de vaci si stafide, indulcite cu zahar de stevie:

Varianta potrivita pentru un mic dejun sau o gustare inainte de un antrenament, ca sursa de energie.

1 ou, 4 lg de faina integrala sau fulgi de ovaz macinati , 2 lg branza de vaci degresata, 100ml lapte , 1 lg stafide, 1 lgt stevie.

Crema se formeaza din zahar, branza si stafide, iar restul ingredientelor se amesteca pana la omogenizare , se pun intr-o tigaie antiaderenta cu un varf de cutit de ulei de cocos . Clatita formata se unge cu crema si se consuma rece.

 

5,030 Views0