Alaptarea a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viata mea.
Perioada alaptarii este unica. In primul rand o ajuta pe mama sa depaseasca acele momente de depresie post partum doarece in momentul alaptarii se elibereza hormonii fericirii si ai starii de bine, iar in al doilea rand atasamentul fata de copil se instaleaza mult mai bine in conditiile acestea decat cu hrana artificiala.
Din pacate, cum nici nasterea naturala nu mai este incurajata cum era in urma cu ceva ani in urma, nici alaptatul nu mai este printre optiunile preferate ale proaspetelor mamici.
Dupa nastere, mai ales cea prin cezariana, de multe ori , din prisma durerii si oboselii, nu te mai simti capabila sa depui efort pentru a-l atasa corect la san si pentru a fi la dispozitia copilului ori de cate ori acesta are nevoie de mamica.
Varianta simpla este de a-i da din prima, sau dupa 3-4 luni biberonul cu lapte praf , care oricum il va primi fara doar si poate.
Avantaje:
– poti fi independenta de el, incat iti poti permite sa mai pleci de langa el, pauze mai lungi dintre mese si mai mult confort.
Privind din orice unghi vor fi mereu atat avantaje cat si dezavantaje.
Daca m ar fi intrebat cineva inainte daca voi alapta , sau daca voi alapta peste un an, as fi raspuns categoric „ NU„ , tocmai datorita acestor avantaje care le-as fi avut daca i-as fi dat lapte praf.
Citind atatea despre alaptare, mi-am dat seama ca, usurinta va fi mai mare daca voi susine acest lucru decat daca voi alege cealalta varianta.
Daca, pe perioada sarcinii copilul nu m-a impiedicat cu nimic din ce as fi facut daca nu as fi fost insarcinata, mi-am dat seama ca nici alaptatul nu ma va impiedica cu nimic, ba chiar ma va ajuta psihic mult mai mult.
Multe persoane am tot auzit ca nu au avut lapte , desi aceasta credinta nu este valabila daca mamica ar fi informata corect cu privire la modalitatea corecta de atasare a copilului la san, de stimulare a sanului inainte de alaptare, de respectarea unei diete echilibrate si nu in ultimul rand de o hidratare de doua ori mai mare decat in mod normal.
Multe femei spun ca abia asteapta sa nu mai alapteze , sau contrar , aleg varianta de lapte praf , pe motiv ca au foarte multe restrictii in aceasta perioada, cum ar fi: baut o cafea, un pahar de vin, sau chiar un fel de mancare preferat.
Teama e ca aceste alimente ar putea modifica compozitia laptelui , dar , realitatea este ca ne putem permite sa consumam astfel de alimente cu moderatie fara a-i dauna in vreun fel copilului.
Personal, stilul alimentar echilibrat l-am mentinut atat pe perioada sarcinii cat si pe perioada alaptarii, incat m-am putut bucura de orice aliment.
Multe mamici ajung sa creada ca doar anumite alimente sunt permise pe alaptare, de teama ca vor „ strica gustul laptelui , sau vor produce colici celui mic „ .
Ceea ce recomand mamicilor , este sa ramana echilibrate din punct de vedere al alimentatiei , aplicand aceleasi principii nutritionale ale unui regim de viata sanatos avut inainte de sarcina, in timpul sarcinii si dupa sarcina.
PRINCIPII NUTRITIONALE IN ALAPTARE:
- Hidratarea este cea mai importanta in alaptare. Se recomanda suplimentarea aportului de apa in timpul alaptarii cu cel putin 0,75-1 L peste consumul obisnuit , luandu-se in considerare cantitatea de lapte eliberata din san.
- Nu exista o lista alimentelor interzise. Daca un aliment este sanatos, inseamna ca este bun si pe alaptare.
Mamele pot manca ce vor ele, deorece copiii sunt unici iar fiecare poate fi sensibil sau nu la un aliment. Totul este sa fii atenta la reactiile copilului.
- Mama va avea o dieta sanatoasa si variata, cu fructe , legume , proteine de inalta calitate si grasimi sanatoase.
- Observatia este cea mai importanta . Daca cel mic va acuza probleme la vreun aliment vom evita sa-l mai consumam o perioada.
- Cantitatea unui aliment dauneaza , nu alimentul in sine.
- Ce trebuie evitate, sunt dulciurile, produsele rafinate, produsele conservate, preparatele din comert , dar nu excluse.
- Daca mamele se stiu cu alergii , este bine sa tina evidenta lor .
- Daca bebelusul este balonat , nu inseamna neaparat ca e din cauza unui aliment precum broccoli , conopida, varza, fasole, mazare, etc.
Acest lucru se poate intampla la fel de bine si la alte alimente, de cele mai multe ori in radul lactatelor, dar nici asta nu e o regula. In lapte ajung compusi modificati prin digestie si intreg sistemul organismului.
Sunt modificari de gust si compozitie usoare, tocmai pentru a pregati copilul pentru hrana din mediu, mai exact, pentru diversificare.
- Daca pe sarcina mama a mancat de toate , bebelusul de acum va fi obisnuit cu ceea ce a fost expus de catre mama.
O dieta saraca, fara nutrienti afecteaza mama, mai degraba decat copilul, deoarece organismul femeii este construit in asa fel incat sa produca lapte in orice situatie , pe cand, cu o dieta echilibrata se poate bucura de o viata lunga si sanatoasa alaturi de copilul ei fara vreun disconfort in timpul alaptarii .
Si DA, alimentatia mamei schimba gustul laptelui si este foarte bine ca este asa.
Cum mama a schimbat pe toata sarcina gustul lichidului amniotic si acum, pe alaptare , va schimba gustul laptelui, incat copilul alaptat va fi pregatit de doua ori mai mult pentru diversificare alimentatiei, fiind deja familiarizat cu anumite gusturi de alimente.
CONCLUZIA:
Se ne bucuram cat mai mult cu ceea ce ne-a inzestrat bunul Dumnezeu pe noi femeile si sa profitam din plin de aceasta perioada frumoasa cand vine vorba de alaptarea noului venit in casa , respectand principiile unei diete echilibrate si sanatoase.