4,791 Views0

Indiferent de vârsta pe care o ai, printr-o dietă potrivită poți avea o imunitate puternică, rezistând la boli sau viruși.

După cum au descoperit cercetătorii de la Tufts, chiar și cei mai bătrâni își pot recăpăta vigoarea imunitară prin alimente potrivite.

Cele mai importante alimente pentru un sistem imunitar puternic sunt următoarele:

1. Oul – deși este mic, este foarte nutrititv și plin de antioxidanți.

Două ouă medii îți oferă 15 g de proteine și necesarul zilnic de B12 și doza ta zilnică de seleniu.

2. Avocado – deși acet fruct are un mare conținut de grăsimi, acesta este bogat în grăsimi esențiale organismului pentru absorbția vitaminelor liposolubile ca A, D, E, K. Cu aproximativ 15 g de grăsimi la 100 de g, numai 2 g sunt saturate, ceea ce fac ca acest aliment să fie sățios și potrivit pentru o gustare sau chiar introdus la o masă principală alături de alte alimente.

3. Sfecla roșie – este o sursă excelentă de magneziu, potasiu, carotenoide și acid folic, benefică pentu întărirea imunității.

4. Laptele și iaurtul sunt bogate în calciu, zinc și proteine.

Cu proprietăți probiotice și antiinflamatoare, fac să fie cele mai bune alegeri în stimularea imunității.

5. Peștele este bogat în acizi grași și Omega-3 protejându-te de bolile antiinflamatorii, cu efecte benefice asupra tensiunii arteriale.

6. Legumele verzi precum brocoli, spanac, pătrunjel, salata verde, sparanghel sau mărar, sunt pline de nutrienți și antioxidanți necesare pentru o imunitate ridicată.

7. Usturoiul este recunoscut de către medicina modernă prin efectele sale benefice asupra paraziților, bolilor de cancer sau tratamentul cardiac.

8. Orice mirodenii sau condimente adăugate în supe sau salate, dau o savoare aparte mâncării, dar nu aroma este atât de importantă cât conținutul lor ridicat de antioxidanți, o modalitate foarte bună de stimulare a sistemului imunitar.

Printre cele mai importante, sunt cuișoarele cu cel mai ridicat indice antioxidativ dintre toate mirodeniile, urmat de scorțișoara, turmeric, ghimbir, nucșoară și chimen.

9. Nucile sunt o sursă bogată de antioxidanți, vitamine și minerale, esențiale pentru un sistem imunitar sănătos, fiind ideale pe post de gustare între mese.

10. Cerealele integrale sunt bogate în fibre și vitamina B. Printre cele mai importante sunt ovăzul, hrișca, orzul și meiul. Te poți bucura de ele prin adăugarea acestora în budinci pentru micul dejun sau pentru diverse mâncăruri de bază. 

11. Merele sunt o sursă bogată de magneziu și bor, minerale esențiale pentru sănătate. Un măr pe zi reduce cu o treime riscul de deces din orice cauză, la orice vârstă.

12. Antioxidantul ”caroten” din morcov îl face să fie ideal pentru un sistem imunitar sănătos.

13. Fructele de pădure sunt recunoscute datorită conținutului ridicat de vitamine și antioxidanți. Printre multiplele beneficii pot scurta durata unei răceli sau viroze. 

Dacă ai citit până aici, înseamnă că ți-ai făcut deja o analiză proprie. 

Cum stai cu imunitatea? 

Ți-am dat doar 13 motive esențiale pentru a face o schimbare în alimentația ta. 

Nu mai amâna!