5,220 Views0

In sezonul rece poate parea mai greu sa ne luam din alimentatie aportul necesar de vitamine si minerale, dar adevarul e ca piata ne ofera si iarna o multime de fructe cu proprietati benefice pentru organism. Citricele, in mod special, sunt excelente in aceasta perioada, fiind bogate in vitamina C, care contribuie la prevenirea racelilor. Cum la inceput de an ne dorim sa avem si mai multa grija de silueta, multe dintre fructele specifice iernii contribuie si la acest aspect, consumate mai ales ca gustari.

GRAPEFRUIT

are un continut foarte ridicat de vitamina C, reprezentand 60% din necesarul zilnic. Contine o sursa importanta de vitamina C, potasiu si betacaroten fiind util in prevenirea si tratarea afectiunilor circulatorii sau a durerilor in gat. Acesta contine putine calorii datorita continutului ridicat de apa (90%), induce senzatia de satietate, putand fi consumat in orice parte a zilei.
Datorita continutului ridicat de potasiu, este un bun reglator al tensiunii arteriale si este asociat cu arderea grasimilor datorita continutului ridicat de antioxidante. (24kcal/portie)

POMELO

Pe langa continutul ridicat de vitamina C care te fereste de complicatia unei raceli, ca si celelalte citrice de altfel, acesta are un continut diferit de antioxidanti care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la protejarea organismului impotriva multor tipuri de boli, inclusiv cele de inima sau cancer. Datorita continutului ridicat de fibre, taie pofta de dulce, fiind considerat un deliciu dietetic.
Datorita aportului de potasiu, combate retinerea de apa in organism. Complexul de vitamina B si magneziu contribuie la buna functionare a sistemului nervos, fiind potrivit in perioada unui efort fizic sustinut, reducand oboseala. (35kcal/portie)

RODIE

Chiar daca necesita mai mult timp pentru a o curata, inarmeaza-te cu rabdare si gandeste-te la beneficiile multiple pe care le are.
40% din necesarul zilnic de vitamina C, bogata in acid folic, vitamina A si B avand de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. Protejeaza organismul impotriva multor boli precum Alzheimeer, cancer, boli de inima, artrita, protejand chiar si creierul fatului, acesta fiind recomandata mai ales femeilor insarcinate sau chiar celor care doresc sa ramana insarcinate datorita efectelor benefice asupra fertilitatii.
De asemenea, studiile arata ca un consum regulat de rodii contribuie la o buna stare de spirit, prevenind starea de anxietate . Este indicata persoanelor care sufera de diabet, fiind un bun reglator al glicemiei. Datorita continutului de fibre este recunoscuta pt reglarea sistemului digestiv, calmand durerile de stomac.
Avand putine calorii si fiind o varianta potrivita de dulce , poate fi consumata chiar si seara.

ANANAS

Bogat in fibre si bromelina, enzima digestiva care favorizeaza digestia proteinelor, are proprietati antiinflamatorii, antidepresive si este recomandat chiar si dupa mesele copioase cu carne, inlaturand durerile digestive. Ca si ananasul, este papaya cu un continut de 50kcal/portie, avand papaina, o enzima responsabila pentru digestia proteinelor, un fruct de papaya contine de doua ori necesarul zilnic de vitamina C.
Asadar, dupa o masa cu proteine poti consuma aceste fructe pentru a accelera absortia proteinelor. (33kcal/portie)