3,444 Views0

Mitul acela, ca de sarbatori cantaresti mai mult, nu exista.

Sarbatorile sunt menite sa reuneasca familia , rudele, prietenii, sa ofere mai mult timp pentru relaxare mentala, de stat la povesti ore intregi cu cei dragi si nicidecum de mancat ore in sir, mai mult decat suntem obisnuiti.
E clar ca, variantele culinare sunt altfel decat in restul zilelor obisnuite, insa, nu e o regula sa te ingrasi de sarbatori , cum nu e o regula sa te ingrasi dupa ce te mariti, sau dupa ce dai nastere unui copil sau, dupa ce te intorci dintr-un concediu.
Moderatia este cheia succesului pentru a sta cat mai departe de un plus de kilograme.

Orice fel de mancare porneste de la un aliment sanatos , insa, combinatia si modalitatea de preparare, il face sa devina dificil de digerat si caloric ridicat.

Sa le luam pe rand :

Traditia sarbatorilor inseamna : salata boeuf, alte salate cu diverse combinatii incluzand maioneza, sarmale, rulade, preparate traditionale din carne, cozonac, prajituri, pasti din orice combinatie ( smantana, ciocolata, 2 in 1, sau chiar 3 in 1 ).

Salata beouf sau alte tipuri de salate, nu ar fi atat de calorice, daca nu s-ar insista pe maioneza sau cartofi in exces. Puteti adauga mai mult morcov decat cartof, iar ca maioneza, o varianta cat mai usoara sau chiar fara, adaugandu-se un dressing din suc de lamaie, putin ulei de masline, otet balsamic si putin mustar. O alta varianta de maioneza pentru diferitele salate poate fi gustoasa si sanatoasa din pasta de avocado, suc de lamaie, putin mustar si ulei de masline.

Aperitivele , pe langa piftelute, preparate traditionale, branzeturi nefermentate, cat mai de la tara, cum le zic eu, si ma refer la cas, sau chiar cascaval de casa, ar fi mult mai tentante, daca ar fi insotite de legume proaspete.

Chiar daca la prima vedere combinatia de orez cu carne este corecta, sarmalele devin foarte grase in momentul in care bucatareasa alege sa adauge in compozitie, slanina, legume trase in ulei, iar ca rezultatul sa fie mai gustos pentru papilele gustative , se adauga si smantana peste ele, iar cireasa dee pe tort, painea cat mi multa la aceasta combinatie.
Si totusi, care ar fi modalitatea corecta de preparare a acestor sarmalute?
In loc de legume, orez, carne trase in ulei, vom alege varianta fierberii. In loc de carne de porc vom folosi carne de vita sau pui. In loc de orez alb vom folosi orez salbatic / basmati. In loc de smantana, vom folosi iaurt grecesc,fara asocierea cu paine, avand deja orez in compozitie, si uite asa, mancam o sarmaluta mai usor de digerat.

Friptura, care e una dintre cele mai echilibrate din punct de vedere a caloriilor, va fi digerata mai usor, daca este insotita de o salata bogata in verdeturi , sau in lipsa ei , de o salata cu sfecla rosie si hrean , fara alte garnituri sau muraturi .

Ajungem la preparatul cel mai adorat de mine , la care nu-i pot rezista, ca si voi de altfel, si anume, cozonacul.
Ce putem face decat sa-l mancam, insa, in cantitate moderata, bineinteles, de preferat in prima parte a zilei, iar, daca ne-am rezuma doar la el si am elimina restul prajiturilor cu crema, ar fi ideal.
Pentru a fi cat mai light, bine ar fi sa-l preparati cu zahar de stevie, care este 0 calorii, are 0 indice glicemic si care nu modifica gustul niciunui preparat ( eritritolul care il gasiti si la mine la raft ) si nu zahar alb, iar in loc de rahat puteti opta pentru fructe deshidratate fara adaps de zahar ( caise uscate, curmale, smochine ) si cat mai multa nuca.

Pascutele traditionale sunt cele cu branzica, ciocolata si smantanica. Si totusi unde sta greseala in aceste delicii?

  • Sa le luam pe rand:
    Toate ar trebui facute cu cat mai putin aluta si cu cat mai multa crema.
    Pasca cu branza ar fi ideal sa fie compusa din branzica degresata, stafide, eritritol, blat din fulgi de ovaz maruntiti, unt de cocos.
    Pasca cu ciocolata poate fi facuta din crema de caju cu roscove,miere de mana, iar blatul din nuci cu fulgi de ovaz. Gustul este poate mai bun decat reteta clasica.
    Pasca cu smantana se poate inlocui cu iaurt grecesc 10% grasime si uite asa, gasim variante mai slab calorice, fara sa ne puna la grea incercare stomacelul.
    Farfuria cu prajituri pentru a fi mai apropiata de ceea ce este slab caloric, bine ar fi sa fie compusa din cat mai putine variante cu crema, sau ciocolata.
    Totusi, daca vrei sa ai un platou bogat cu prajituri, alege varianta gatita de tine si nu cumparate direct din magazin sau cofetarie .
    Tu poti controla cantitatea de zahar, iar ca alegere a ingredientelor, te poti rezuma la cele cat mai light, din punct de verdere al tipului de faina, unt, zahar, etc.
    Alegeti dulcele in prima parte a zilei in cantitati moderate.

CUM SA FACI FATA SARBATORILOR IN ALTE CASE :

Daca meniul tau de acasa il poti controla , ca musafir, in alte case este mai greu, cheia este sa gandesti SMART si sa stii sa alegi ce e mai echilibrat caloric din cele puse in fata.

1. Alegeti feluri de mancare cat mai putin amestecate (salata boeuf, sarmale, salate cu maioneza, prajeli, dulciuri) in care sunt puse multe ingrediente si ingreuneaza digestia. Daca alegeti astfel de mancaruri , incercati sa le consumati in prima parte a zilei fara a mai adauga si paine.
2. Consumati lichide cat mai multe in aceste zile, pentru a grabi eliminarea toxinelor , indiferent daca e in timp , inainte, sau dupa masa.
3. Evitati consumul bauturilor alcoolice in timpul mesei sau dupa masa si optati pentru o cantitate mai limitata inainte de masa.
4. Cautati din ce vi se pune in fata, cat mai multe proteine slabe asezonate cu legume proaspete.
5. In cazul cel mai sigur in care va rasfatati cu dulciuri in aceste zile frumoase de sarbatoare, nu mai mancati si fructe.

Retineti, aceasta sarbatoare este menita pentru a ne aduce pe toti mai aproape unul de celalalt, pentru relaxare, odihna mentala, veselie, iertare si multa bunatate.