Sa vrei sa fii vindecat este inceputul vindecarii
Inamicul numarul 1 in foarte multe din bolile secolului XXI il reprezinta stresul.
Presiunile externe exercitate de cariera, relatiile cu colegii la serviciu, relatia cu partenera/partenerul, privarea de somn, situatia materiala (datorii la banca, criza economica actuala) , starea de sanatate, sunt principalii fatori care conduc la stres.
Stresul necontenit ne perturba pacea interioara si ne afecteaza de asemenea si sanatatea.
In prezent un numar din ce in ce mai mare dintre noi sufera de aceasta cauza, iar ceea ce ne poate ajuta este o dieta cat mai echilibrata nutritional.
Ce este mai grav sunt bolile din ce in ce mai des auzite, care se declanseaza in urma stresului, cum ar fi : oboseala cronica, caderi nervoase, sindromul colonului iritabil, scaderea imunitatii , sau chiar a libidoului, cresterea tensiunii arteriale, indigestii, sau chiar atacuri cerebrale.
Tot mai multe studii stiintifice desfasurate in SUA, Franta, Italia, au ajuns la o singura concluzie: cele mai multe dintre boli ajung sa fie cauzate de alimente procesate, stres, abuzul de medicamente sintetice si poluarea de toate felurile.
S-a demonstrat ca stresul zilnic diminueaza capacitatea globulelor albe care detecteaza virusii si bacteriile.
Studiile arata, ca stramosii nostri s-ar fi hranit mult mai sanatos si au fost mult mai putin stresati tocmai din simplitatea lucrurilor care existau atunci.
Totusi, doar anumite persoane sunt deosebit de vulnerabile la stres.
Stresul se resimte tot mai mult in randul femeilor , deoarece noi femeile suntem constituite cu o sensibilitate aparte , suntem firi mai fragile decat barbatii, care gandesc mult mai superficial, fara „a desface firul in patru„.
Noua ne plac detaliile , deseori se intampla sa dorim sa facem mai multe decat putem duce, fata de barbati, care isi cunosc limitele.
Noi putem oricand si oricat , ei stiu sa mai spuna „atat„ sau chiar „nu pot„.
Avem tot mai multe de facut , la serviciu, teme / activitati cu copiii, curatenie acasa, mancare acasa, ne complicam in detalii, ne supraaglomeram si uite asa, ajungem sa uitam de noi.
Toate rasuna in capul nostru din momentul in care ne trezim pana la sfarsitul zilei.
Ducem o lupta cu noi, in care sa fim sotii ideale, sotii sportive si atragatoare, sotii gospodine, acestea fiind doar o parte din presiunile zilnice.
Noi le facem pe toate, iar rezultatul? Femeile sunt frecvent suprasolicitate si deseori simt ca pierd controlul.
Sarim peste mese , uitam sa mancam, sarim peste orele de somn, punand pe primul plan tumultul de sarcini care rasuna in capul nostru , fara sa gandim rational, ca am putea rezolva mai eficient toate aceste sarcini, daca ne- am alimenta corespunzator , cu niste mese luate la ore fixe si cu alimente care sa ne creasca energia si buna dispozitie.
Tot din neglijenta, apar dereglarile hormonale tot mai des intalnite in randul femeilor.
Infertilitate, endometrioza, noduli mamari, sunt doar o parte din bolile care apar, acestea fiind in primul rand cauzate de stres si lipsa de timp pentru a merge la un consult.
De cele mai multe ori, apelam la un medic cand boala, in faza avansata, este deja instalata.Stresul declanseaza eliberarea hormonilor specifici : adrenalina, norepinefrina si cortizol.
Tensiunea arteriala creste , iar pulsul se accelereaza. In functie de stresul pe care il resimtim acut – cronic , corpul resimte o nevoie tot mai mare de carbohidrati folosindu-i ca sursa de energie.
Indiferent de tipul de stres resimtit ,este bine sa identificati cauzele din timp, pentru prevenirea instalarii unor boli semnificative, care sa ne urmareasca tot restul vietii.
Testati-va starea de sanatate regulat. Nu se stie niciodata cand poate aparea boala.
Doar tu o poti preveni printr-un stil de viata sanatos si echilibrat.
Medicina in ziua de astazi , apeleaza din ce in ce mai des la remedii sintetice, fara a discuta vreo clipa despre importanta unei alimentatii sanatoase sau chiar, despre necesitatea unei activitati fizce regulate.
Industria farmaceutica a avansat din ce in ce mai mult si din pacate, ajungem sa ne „tratam„ cu pastile, cand avem chiar cea mai mica migrena, cand nu putem dormi, cand mancam prea mult si sa nu mai vorbim, despre sinteticele care se prescriu in afectiuni ginecologice (ex. ovare polichistice sau alte dereglari hormonale)…
Nu luam in considerare ca de fapt remediul cel mai bun consta, in importanta mentinerii unei alimentatii sanatoase si sport consecvent.
Cum putem reduce stresul fara pastile:
1.RECUPERATI SOMNUL:
- mai putin de 7-8 ore / noapte afecteaza capacitatea de concentrare, memoria, timpul de reactie, buna dispozitie si performanta fizica .
2. RAMANETI RATIONALA:
- identificati factorii declansatori ai stresului si stati cat mai departe de el.
3. RELAXARE:
- ganditi-va la cateva modalitati de relaxare in momentul in care intampinati vreo sursa de stres : respirati adanc, luati pauze mici si dese in timpul serviciului, ascultati o melodie preferata etc.
4. AUTOCONTROL:
- nu stresul e problema , ci modul in care ii facem fata. Autocontrolul are cel mai important rol in astfel de situatii.
5. SUPORT MORAL:
- gasiti in sot un partener potrivit pentru discutarea si poate chiar rezolvarea unor probleme. De multe ori, a te descarca cuiva intr-un mod calm ,este ca si cum problema este rezolvata pe jumatate.
6. CADOUL TAU:
- gasiti o activitate care sa o practicati cu placere in mod regulat: sport, yoga, tenis de camp, dans, plimbari in aer liber, masaj etc.
7. ALIMENTE CALITATIVE:
- puneti accentul pe alimente de inalta calitate si bucurati-va cat mai mult de viata pe care o aveti.
Stresul cere de cele mai multe ori carbohidrati. Este indicat sa fim atenti in alegerea acelor carbohidrati cu indice glicemic scazut-mediu si sa stam cat mai departe de cei cu indice glicemic ridicat.
Alegeti sortimente de carne slaba , peste oceanic, carne de pasare, carne rosie, cereale integrale, fructe si legume de sezon , respectand orele de mesele.
Asigurati-va sa luati mereu micul dejun deoarece , de multe ori stresul este mai ridicat in randul celor care nu obisnuiesc sa aiba niste mese bine stabilite.
Luati suplimente din grupul vitaminelor B , deoarece NU INGRASA!
Vitaminele din grupul B se epuizeaza din organism , mai ales in perioadele de stres iar lipsa lor sporeste oboseala.
Ceaiurile din plante , precum sunatoarea, musetelul sau valeriana, va ajuta sa va eliberati de anxietate si stres , oferindu-va un somn odihnitor.
In concluzie, dati mai multa atentie asupra continutului din farfuria dvs si stati cat mai departe de pastile si alte remedii sintetice care nu va trateaza problema ci doar, va amelioreaza starea de moment.
Apelati la doctori doar pentru a va mentine sub control starea de sanatate.
DOCTORUL POTI FI CHIAR TU PRINTR-O FARFURIE SANATOASA!